Soru 1 : Bina - zemin ilişkilendirmesi nasıl yapılır?


Bina zemin ilişkisi yapılmadan önce İdare'den kadastral verilerin son hali temin edilmelidir. Temin edilen altlık kadastro verisinde sistematik bir problem tespit edilmesi halinde, İdare'ye bildirilerek düzeltme talebi yapılmalıdır.


  • Bina ve parsel ilişkilendirirken, hangi parselin üzerinde bina yüzdesel olarak daha çok yer alıyorsa, bina o parsel üzerinde kabulü yapılır.
  • Binanın küçük bir kısmı parsel üzerindeyse ve geri kalan kısmı parselsiz alandaysa, yine de o parsel kabul edilmelidir.

       

Yukarıdaki görseli baz alırsak A binası da, 1 numaralı bina da görüntüdeki parsele ait kabul edilir.


  • Bina parselsiz bir alandaysa ve yakınında parsel var ise yine de parselsiz olarak kabul edilmelidir.
    Temas olmadığı sürece yakındaki parsellerin kabulü söz konusu değildir.


yukarıdaki görseli baz alırsak, 1 numaralı bina hiçbir parsele ait değildir.


Yukarıdaki şekilde 1 ve A numaralı yapılar geometrik olarak en çok kesiştiği parsel ile ilişkilendirilir.

  • Bir binaya ait birden fazla kısım farklı parsellere basıyor ise, her kısım bastığı parsel ile ilişkilendirilmelidir.



    Yukarıdaki şekilde 1,2,3 nolu yapılar dışardaki büyük olan parsel'e , A yapısı ve kubbeli yapı ise içerideki küçük olan parsel'e atanacaktır.

Soru 2: Nesneler'e Kimlik numarası (Id) ataması yapılırken uyulacak kurallar nelerdir ?


Soru 3: CodeList içerisinde karşılığı olmayan durumlar ile karşılaşıldığında nasıl bir yol izlenmeldir ?


Soru 4 : Bina bodrum katında geniş bir dolgu alanı,kiler ve niteliksiz ortak alan var. Bu durumda bina dış sınırını çizerken dolgu alanı dikkate alınacak mı ?


Bina dış sınırı dolgunun dışından çizilmelidir.


Soru 5: Bina modellerinin detay seviyesi nedir?

  • Projedeki detay seviyesi LOD2.3 seviyesindedir. Sadece bağımsız bölüm kısımları bldg:Room ile gösterdiğimiz için, kısımların geometrisini lod4MultiSurface içine yazmak gerekmektedir. (bknz: http://schemas.opengis.net/citygml/building/2.0/building.xsd RoomType) Bu projenin LOD4 seviyesinde olduğu şeklinde .anlaşılmamalıdır.

Soru 6: Ek yapılarda çatısı eğimli veya birden çok sırtı olan yapıların taban düz bir alan mı olmalı yoksa eğimli bir alan mı?


  • Birden fazla kapalı alan ile çizilen komplex yapılarda, zemin, yapıya ait en düşük noktadan çizilmelidir.


Soru 7: Aşağıdaki şekilde için bina kıymetlendirmede birden çok poligon ile üretildi. Bu tarz bir çizim kıymetlendirme ve modellemeyi kolaylaştırılmaktadır.

Bu çizimler CityGML'e aktarılırken objeler ayrı ayrı Building ve BuildingPart olarak mı export edilmeli? Yoksa objeler birleştirilerek tek Building mi üretilmeli?



  • Operatörlerin tek bina olarak yorumladıkları her bir yapıya ait geometriler bina olarak birleştirilecek ve tek Id atanacaktır.



Soru 8 : Aşağıdaki şekilde  çatı tek poligon olarak çizilmiş. Bina üç farklı parsel üzerinde duruyor. Operatörler çizimde parsel poligonlarını yardımcı veri olarak kullanıyor ve benzer durumlarda binayı parsel sınırını dikkate alarak farklı binalar olarak çiziyor. Operatör bazen bu durumu gözden kaçırabiliyor. Bina parsel ilişkisini kurduğumuz aşamada bunu otomatik analiz edip binaları olması gerektiği gibi kesiyoruz. Bu şekilde ilerlememiz uygun mudur?



Birden fazla parsele giren yapılar için fotogrametri operatörünün kıymetlendirdiği şekli ile parsel ile ilişkilendirme yapılacak bina bölünmeyecektir.


Soru 9: Aşağıdaki şekilde  bir grup bina parsel sınırları dışında duruyor. Her bina için ayrı bir GUID/bina kimlik numarası mı oluşturulmalı. Yoksa bunları 2b analiz ile birleştirip tek GUID mi oluşturmalıyız?




  • Her bir bina ayrı olarak değerlendirilecektir.


Soru 10: Minareleri şerefeleri ile birlikte modelliyoruz. Otomatik kaplama bu tarz dar ve uzun objelerde çok beğenilecek bir sonuç vermez. Minareleri otomatik kaplama yerine uygun materyaller ile kaplamak bir alternatif olabilir mi?


  • Minareler şerefeleri ile birlikte modellenecek ve kaplanacaktır. Hazır şablon kullanılmayacaktır.



Soru 11 : Aşağıda görüldüğü üzere kadastro altlık verisinde aynı bölge içerisinde birden fazla mahalleye ait parsel verisi bulunması hata mıdır?



Hayır bu bir hata değildir. Aynı bölge içerisinde birden fazla mahalleye ait parsel bulunabilir.

Soru 12 : Odalar çizilirken kapı-pencere boşluğu bırakılacak mı?

  • Odalar örnekteki gibi solid olarak üretilmelidir ve kapı-pencere boşluğu bırakılmamalıdır. Kapı boşlukları sadece bağımsız bölümde çizilmelidir


Soru 13 : Balkonlar çizilirken duvar kalınlığı verilecek mi?

  • Balkon duvarlarında duvar kalınlığı verilmelidir. Duvarların üstü kapatılmalıdır. Projede yazmayan durumlarda duvar kalınlığı 10cm olarak kabul edilecektir. Duvarlar için kılavuzdaki çizim yöntemi takip edilmelidir.  (Balkonların Gösterimi)


    Örnek balkon duvarı çizimi.


Soru 14 : İç içe ortak alanlar'ın çiziminde nasıl bir yöntem izlenmelidir?

  • Ortak alana ait kısımlar var ise bu kısımların gösterilmesine gerek duyulmamaktadır(Sığınak ve sığınağa ait wc, lavabo vs). Ancak ortak alanın geometrik olarak kapsadığı  başka bir ortak alan var ise (zemin katın tek kullanım amacı olmasına rağmen zemin kata inmeyi sağlayan merdiven asansör boşluğu gibi alanlar.) bu alanlar ayrı bir otak alan olarak gösterilecektir.

Soru 15 : Komşu ortak alanlar birleştirilebilir mi?


  • Komşu niteliksiz ortak alanlar birleştirilebilir. Birleştirilen niteliksiz ortak alanlar tek bir parça halinde building interiorroom'a eklenebilir.


Soru 16 :Binalarda yer alan Işıklıklar'ın çiziminde nasıl bir yöntem izlemeliyiz?

  • Işıklıklar ortak alan olarak çizilecektir.


Soru 17 : Bodrum katında geniş otopark ancak Numaralı bir bağımsız bölüm. Yani ticari hüviyeti var. Kısım Tipini Otopark olarak yapıyoruz. Numaralı Bağımsız Bölüme dahil ediyoruz. Kullanım amacını da Ticari olarak GML'e aktaracağız. İzlediğimiz yol doğru mudur?


  • Evet.

Soru 18 :Sütun çizilecek mi? Çizilmeyecek mi? Çizilecekse yuvarlak sütunlar için bir öneriniz var mı?


  • Mülkiyete esas alanlarda çapı veya bir kenarı 50 cm den uzun olan sütunlar çizilecektir. Yuvarlak sütunlar 12 kenarlı çokgen olarak çizilecektir. Ortak alanlar içerisinde yer alan sütunların çizilmesine gerek yoktur.


Soru 19 : Bodrum katlarında depolar OA Bağımsız Bölümüne alınsın şeklinde genel bir talimat var. Bağımsız bölümün kendisi üst katlarda (Ör. 3) geniş bir deposu Bodrum katında. Bu OA Bağımsız Bölümünde mi olacak yoksa Numaralı Bağımsız Bölümde mi olacak?


  • İlgili depo bağımsız bölüme ait olduğundan, bağımsız bölüme kısım olarak eklenmelidir.


Soru 20 : İç Merdiven çizgi detayının GML'de temsili nasıl olacak? Her hangi bir tabaka Adı olacak mı?


  • Bağımsız bölüme ait bir kısım olarak gösterilmelidir. Bağımsız bölüm alanından düşülmeden ayrıca çizilmelidir.


Soru 21 :Balkon geometrileri bağımsız bölüm geometrisi ile birlikte mi düşünülecektir?

  • Balkon geometrisi bağımsız bölüm geometrisi içerisine dahil edilmeden ayrı olarak CityGML'e aktarılmalıdır.

Soru 22 : Bağımsız bölüm taban ve duvar çiziminde nasıl bir yol izlenmelidir?


  • Bağımsız bölüm tabanlarında mimari plana uygun şekilde taban (et) kalınlıkları olmalıdır. Taban kalınlığı ilgili bağımsız bölümün hacminden düşülmelidir. Bir başka deyişle katlar arasındaki zemin betonu, üstteki bağımsız bölüme aittir.



Görselde görülen katlar arasındaki duvar 1 numaralı bağımsız bölüme aittir.

Eğer üretici/yüklenici şu ana kadar üretilen modellerde et kalınlığı vermediyse, varsayılan olarak 20 cm et kalınlığı vererek citygmle dönüşüm sağlamalıdır.


Bütün yan duvarların iç ve dış yüzeyleri döşeme(zemin) üst kotundan başlatılarak çizilecektir. Zemininde yan yüzeyler oluşturulacaktır.


Soru 23 :Fotogrametrik kıymetlendirmede avlusu olan çatılarda önerdiğiniz şekilde bir sayısallaştırma mı istersiniz?


  • Fotogrametrik binalarda avlular boşluk olarak temsil edilmelidir. Bu şekilde sonuç üretecek herhangi bir çizim metodu kullanılmalıdır.


Soru 24 : Yangın merdiveni çiziminde nasıl bir yöntem izlenmelidir?


  • Yangın merdivenleri ortak alan gibi düşünülerek tek bir geometri olarak çizilip, bina ie ilişkilendirilecektir. Kullanım amacı code list 'den niteliksiz ortak alan (1022) olarak belirtilecektir. storeyObjectReference kısmına -1 değeri geçilmelidir.

    Yangın merdivenleri diğer ortak alanlar gibi çizilip modellenecektir.
    Katta yangın merdiveni var ve bina ile bitişik ise, kat dış sınırı yangın merdivenini içine alacak şekilde çizilecektir. Aksi durumda kat dış sınırı yangın merdivenini kapsamayacak şekilde çizilir.

Kat dış sınırı yangın merdivenini kapsar

Kat dış sınırı yangın merdivenini kapsamaz

 

Soru 25 : Binaların son katlarında yer alan NOA veya Ortak kullanıma ait Teras'ların çiziminde nasıl bir yöntem izlenmelidir.

  • Terasların çizimi ile ilgili hususlar veri modeli altındaki teras bölümünde açıklanmıştır. Teras dışında çatılarda yer alan niteliksiz ortak alanlar, binaya ait ortak alan gibi düşünülerek çizilecektir.

Soru 26:Çatı aktarma, geolokasyon, çatı trimleme vb. durumlardan dolayı kompleks çatı geometrisi içeren yapılar için de gml exportu istenmekte midir ?

  • Basit ya da kompleks yapılar olsun mimari modeller üzerine fotogrametrik modellerden aktardığımız çatılar için daha önce belirlenen kurallar geçerlidir. Ancak kompleks çatılı yapılarda çatı ana yapısını bozmayacak şekilde belirli ölçülerde sadeleştirme yapılabilir.



Soru 27:Projelerde onay tarihi bulunamadığı zaman onay tarihi olarak ‘’0’’ giriyoruz. Bu da validasyonda hata olarak karşımıza gelmektedir. ?

  • Onay tarihi bulunamadığı zaman CS'de yer alan belge tarih alanındaki değer girilecektir. Bu alanda bir değer yer almıyor ise 01/01/1900 değeri girilmelidir.


Soru 28 :Kat holleri çizimi sırasında hangi kısımlar birlikte değerlendirilebilir?

  • Komşu olan niteliksiz ortak alanlar birlikte çizilebilecektir. Ancak niteliksiz ortak alan olmasına rağmen nitelikli ortak alan veya bağımsız bölümlere konuşu olanlar ayrı çizilecektir.

Soru 29 :Dükkan vb. ticari yerlerde mimari projelerde kapı, pencere belirtilmeyip, kepenk ibaresi var ise ne olarak çizilmelidir?  

  • Bazı projelerde dükkan kapı ve pencereleri gösterilmemekte kepenk olarak verilmektir. Kepengin tek bir karşılığı olmadığı için kepenk üzerinde kapı için özel bir belirtme yapılmadığı durumda pencere olarak temsil edilmelidir.

Soru 30 : Ara katta bulunan ve kat hollerinde yer alan pencerelerin yükseklikleri ne olmalıdır?

  • Projede merdiven sahanlığında kalan ve iki katı kesmekte olan pencereler pencere yüksekliği projede olduğu gibi kabul edilip bulunduğu her iki kata da eklenmelidir.

Soru 31 :Balkon kapısı bulunmadığı durumlarda çizim nasıl olmalıdır?

  • Balkon kapıları yerine bazı projelerde sürgülü pencereler verilmekte bazı projelerde ise pencere veya kapı olduğu belirtilmemektedir. Bu gibi projelerde çizim balkona çıkışı belirtebilmek amacı ile kapı olarak yapılmalıdır.

Soru 32 : Mimari projelerde pencere yüksekliği belirtilmemişse, projelerde yer alan kesitlerden pencere yüksekliklerinin alınması doğru mudur?

  • Projelerde çoğu zaman pencere yükseklikleri proje üzerinde belirtilmektedir ancak kesitte bakıldığında her durumda zeminden yükseklik değerleri verilmemektedir. Projeler de pencere zeminden yükseklikler pencere yüksekliklerine göre değişmekteyken pencere tavandan yükseklikler pencere yüksekliklerine bakmaksızın aynı olmaktadır, pencereler kolonların altından başlamaktadır. Bu nedenle verilmeyen zeminden yükseklikler kolon ve pencere yüksekliklerinden faydalanılarak hesaplanmaktadır. Bu durumlardan tavan mesafeleri sabit kabul edilip buradan çizimlere devam edilmelidir.

Soru 33 :Dubleks yapılarda veya asma katlı dükkanlarda brüt ve net alanlar nasıl hesaplanmalıdır?

  • Proje bağımsız bölüm brüt ve net metrekareleri bağımsız bölüm listesinde veya proje içerisinde belirtildiği taktirde değerler bağımsız bölümlere uygun şekilde verilmektedir. Ancak asma katlı ve dubleks projelerde genellikle metrekareler iki katın toplam metrekaresi olarak verildiği görülmektedir. Veri modeli/bağımsız bölüm başlığı altında detaylı olarak açıklama yapılmıştır.

Soru 34 :  Bağımsız bölüme ait olan asansörlerin çizimi nasıl yapılmalıdır?

  • Bağımsız bölüm içerisinde yer alan kısımların birleştirilmesi söz konusu olmayıp asansörler merdiven vb. kısımlar ayrı ayrı çizilecektir. Codeliste olmayan kısımlar kurumla iletişime geçilerek ekletilmelidir.

Soru 35 : Bağımsız ortasında birden fazla oda detayı ve ortak alan barındıran projeler nasıl çizilmelidir?

  • http://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/bagimsiz_bolum_kisim.html adresinde tanımlanmaktadır.



Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Free Web Help generator